Pozor na alergeny a zrádné potraviny!

Ekzém
13. 11. 2023

Faktem je, že potraviny se na zhoršení průběhu atopické dermatitidy podílet mohou. Nejčastěji se tak děje u malých dětí, proto se při zavádění příkrmů doporučuje zařazovat jednotlivé suroviny do jídelníčku miminek postupně. Tak se dá totiž snadno vysledovat, která potravina u nich způsobuje alergickou reakci. Problémy nejčastěji souvisí s kravským mlékem a mléčnými produkty, které obsahují kasein, dále s vejci, pšenicí, sójou, lepkem, ale někdy i ořechy, semínky nebo některými druhy ovoce a zeleniny. Většina nežádoucích reakcí se s přibývajícím věkem vytratí. Co se týče dospělých, převažuje názor, že se na zhoršení stavu atopiků více podílejí tzv. inhalační spouštěcí faktory, tedy třeba alergeny, které vdechujeme se vzduchem, včetně nejrůznějších pylů. Dále to může být například zvířecí srst, peří nebo roztoči.

V souvislosti s atopickou dermatitidou se doporučuje zdravý životní styl. Nejen atopici by se měli vyvarovat nezdravých jídel, zejména rafinovaných cukrů a průmyslově vyráběných polotovarů, které lidskému organismu nepřináší důležité minerály ani živiny, ale naopak tělo zatěžují zbytečnými aditivy, konzervanty a umělými barvivy. Právě tyto látky se mohou podílet na vzniku alergické reakce. Základem zdravé stravy je tedy vyvážený jídelníček, který obsahuje dostatek bílkovin, zdravých tuků, sacharidů a vlákniny.

Alchymie zdravého stravování tkví v základních složkách potravy
Bílkoviny jsou podstatou všech buněk a tkání:
mléko, sýry, tvaroh, jogurty, libové vepřové a kuřecí maso, vejce, tempeh, čočka, fazole, hrách, seitan, vysokoprocentní šunka, mandle
Tuky napomáhají vstřebávání vitaminů A, D, E a K:
slunečnicová semínka, ořechy, vejce, ryby, oleje, strouhaný kokos, máslo, lněná a chia semínka, mandle, avokádo
Sacharidy tělu dodávají energii
ovoce, zelenina, pečivo, rýže, těstoviny, brambory, batáty, ovesné vločky, jáhly, pohanka, čočka, hrách, fazole, quinoa, kuskus

Doporučuje se jíst potraviny co nejčerstvější, protože se skladováním se v nich zvyšuje přítomnost hormonu histaminu, jemuž by se atopici měli vyhýbat. Průběh atopické dermatitidy totiž mohou zhoršovat právě potraviny, které zvyšují jeho hladinu v těle. Proto u atopiků hovoříme někdy o tzv. histaminové dietě. Histamin obsahují zejména kysané, fermentované nebo kvašené výrobky a konzervovaná jídla. Konkrétně pak i zrající sýry, uzeniny nebo rajčata a špenát. Z ovoce by lidé trpící atopickým ekzémem měli být obezřetní při konzumaci jahod, ananasu, kiwi nebo některých citrusů. Pozor také na mořské plody a ryby. A vhodná není ani čokoláda.

Pro léčbu atopické dermatitidy jsou důležité vitaminy a další prvky. Regeneraci a správnému hojení kůže prospívá zejména zinek a vitaminy A, D a K. Zinek najdete v luštěninách, ovesných vločkách, červeném mase a semínkách, například těch dýňových. Dále i v listové a kořenové zelenině. Přirozeným zdrojem vitaminu E jsou především rostlinné oleje, mandle, slunečnicová semínka nebo ořechy a pšeničné klíčky. Vitamin A obsahují třeba játra, vejce, sýry nebo mrkev, rajčata a meruňky. V rybím tuku, vaječném žloutku a houbách najdete zase vitamin D.

Rubriky


EkzémAstmaAlergická rýma
Jiné

Nejnovější články


Ekzém
I atopici si mohou letní pohodu užívat naplno

Léto je obdobím, na které se těší většina z nás. Prázdniny, sluníčko a koupání dokážou výrazně přispět k naší duševní pohodě. Výjimkou nejsou ani atopici – stav jejich pokožky se v letních měsících podstatně zlepšuje, což jim přináší značnou úlevu. Ale pozor, léto může být také plné nástrah, které mohou pokožku snadno podráždit a atopický ekzém zhoršit. […]

> číst více
Ekzém
Intimní trable pacientů s atopickou dermatitidou

Otevíráme jedno z nejméně diskutovaných témat! Jak se žije s ekzémem na těch nejcitlivějších místech? Trpí vztahy pacientů s atopickou dermatitidou stejně jako jejich nemocná kůže? Nejen na tyto dotazy odpovídal MUDr. Jan Šternberský, vedoucí lékař Kliniky chorob kožních a pohlavních z Fakultní nemocnice Olomouc. Atopická dermatitida je chronické zánětlivé kožní onemocnění, které se projevuje svědivými ložisky ekzému. Jak často […]

> číst více
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram