Alergická rýma

Zjistit více

Co je alergická rýma

Alergická rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice. Mezi hlavní příznaky patří svědění nosní sliznice, kýchání, hypersekrece a ucpaný nos. Pokud se alespoň dva z nich u člověka objevují, a to minimálně hodinu denně po několik dní, můžeme mluvit o chronické rýmě.

Až polovinu pacientů s ekzémem trápí současně astma. 13 % atopiků se střední až závažnou formou pak bojuje zároveň také s nazálními polypy. A protože vše souvisí se vším, přibližně 50 % pacientů s polypy se potýká i s astmatem.

U všech pacientů s trvalými nosními obtížemi je důležité provést důkladné vyšetření dýchacích cest a současně vyloučit projevy astmatu. Léčba alergické rýmy je dlouhodobá a nezřídka trvá celý život. Léčba zlepšuje i onemocnění astmatem.

Nosní polypy

Velmi častým nálezem u pacientů s nosními potížemi jsou polypy. Ty byly donedávna považovány jen za komplikaci rýmy. Ve skutečnosti jde o samostatné onemocnění, často sdružené s bronchiálním astmatem a tzv. aspirinsenzitivitou (intolerancí).

Přítomnost nosních polypů, tedy výrůstků zbytnělé sliznice dutiny nosní nebo vedlejších dutin nosních může pomoci odhalit zhoršená nosní průchodnost až neprůchodnost, dýchací obtíže i sekrece z nosu. U nemocných se mohou objevit bolesti hlavy, porucha čichu, chrápání… Až 70 % pacientů s tímto onemocněním trpí podle odborníků zhoršenou kvalitou spánku. V závažných případech hrozí úplná ztráta čichu a chuti a bolest v obličeji.

Lékaři polypy diagnostikují pomocí nosního zrcátka (přední rinoskopií) a optikou (rinoendoskopie). Léčí se injekcí s kortikoidy, které může na nějaký čas nemocnému ulevit. Předepisují se také antihistaminika a nosní sprej s obsahem kortikoidů. V dalších případech mohou pomoci i tablety a u rozsáhlejších nálezů se hlásí o slovo chirurgové. Nicméně někdy i přes dobře provedený operační zákrok se mohou polypy objevit u pacientů znovu a zákrok je třeba opakovat.

Mezi nové způsoby léčby se řadí také biologická léčba, která cílí přímo na jádro problému a vede v ideálním případě ke zmírnění až potlačení zánětu. Rozhodnutí o nasazení léčby závisí na lékaři. Ten přihlíží k závažnosti symptomů, které se u pacienta vyskytují, počtu operací, které pacient podstoupil, hodnotí se a rozhoduje také kvalita života pacienta. Pokud pacient trpí symptomy popsanými výše, doporučujeme kontaktovat tuzemské fakultní nemocnice.

 

Máte podezření, že trpíte nosními polypy? Vyplňte si jednoduchý dotazník a vezměte jej ke specializovanému ORL lékaři.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram